Kako vnesti spremembo v mišljenju, da dejanja sledijo misli

Avtor:Barbara Novak

članki » Kako vnesti spremembo v mišljenju, da dejanja sledijo misli

Meridian morale je poleg meridiana resnice kot osnova tudi ostalim vrlinam. Vrlina morale izkazuje naš notranji »prav«. Na začetku, ko iščemo poti samorealizacije, večkrat naletimo na notranje in zunanje ovire, ki nam preprečujejo napredek. Vzorci obnašanja na osi morala-morala so nejasnost, neodločnost, omahljivost, spremenljivo razpoloženje, kolebanje in oklevanje. Temu velikokrat sledi osamitev in izolacija zaradi strahu ali sramu. Obtičimo v nedelovanju, ker se ne moremo odločiti kaj je za nas prav in kaj narobe. Če pa že vemo kaj je za nas prav in narobe, se lahko pojavi lenobnost in izgovarjanje, ker ne želimo izstopiti iz poznanega okolja lagodja v nove podvige.

Ko postavimo odločitve, ki so v skladu z našo dušo, sledimo srcu. Ko želimo srčne odločitve speljati v dejanjih, skoraj vedno naletimo na strah pred uspehom ali neuspehom ter strah v komunikaciji kako bodo naši podvigi in ideje sprejeti v okolici. Da lažje premagujemo te strahove, lahko izvajamo  vajo Pojesti Živo žabo. Živa žaba predstavlja dejanje, ki nam povzroča dvome, strahove, nelagodje ali sram. Ko se dejanje zgodi se iz žabe pretvori princ ali princesa in nam prinese zadovoljstvo.

Vsak dan si zapišemo svoja opravila za tisti dan in na prvo mesto postavimo opravilo, ki nam predstavlja Živo žabo. Kot je v pravljici princeska poljubila žabo, ki se je spremenila v princa, mi poljubimo svoje opravilo ter ga izvedemo z vso ljubeznijo, ki jo premoremo, četudi nas je poleg na smrt strah. To naredimo do 10 ure dopoldan. Ko je dejanje za nami, se počutimo sproščeno in cel dan je lahko radosten, saj je najhujše že za nami.

Tako se naučimo soočati z izzivi in konflikti ter vsakič za nas prestopimo točko smrti. S tem  si sprostimo vrlino morale, da lahko diha iz ene skrajnosti v drugo in je hkrati vedno v ravnovesju. Mi pa nismo več zataknjeni v svoj PRAV. To nas osvobaja!