Članek v Slovenskih Novicah, Tatjana Svete

Avtor:Barbara Novak

članki » Članek v Slovenskih Novicah, Tatjana Svete

BIOSINERGIJA - BARBARA NOVAK

 

Ulegla sem se na mizo. O biosinergiji nisem vedela nič, zato sem moji sobesednici rekla, naj mi najprej pokaže, kako poteka terapija. Z zanimanjem sem pričakovala, kaj bo ugotovila. Položila je roke na moj trebuh in zaprla oči. Že kmalu jih je odprla in prijela za prste moje leve roke. Po refleksnih zmogljivostih mojega prstanca in palca je začela pripovedovovati o mojih trenutnih težavah. Prav nenavadno. Nisem bila presenečena. Toda, kako lahko le po odzivu mišic prstov ugotovi, kaj me pesti in od kod težavi izvor?

 

Pogovor s telesom

 

“Gre za pogovor s telesom. V telesu so vse informacije o nas. Na začetku sem se spraševala, ali je odgovor, ki mi ga posreduje, točen. A dolgoletne izkušnje z ljudmi so mi vedno znova potrdile, da telo ne more lagati. Procesu zaupam. Najprej se v mislih naravnam na bistvo, osnovo človeka, v katerem se izraža njegov življenjski namen, smisel. Pogledam v dušo, to je zbir vseh informacij, izkušenj, znanj, ki jih je kdaj koli doživel, v duši so shranjeni vsi spomini prejšnjih življenj in vsi vzroki za duhovne, miselne, čustvene in telesne motnje.

Prek napetosti prstov ugotovim, ali je v človeku ravnovesje ali ne. Telo ve vse. Kot bitja smo večplastni, vse naše plasti pa so celota, zato ima vsak naš delček tudi vse podatke, ki jih potrebujemo, da se naučimo biti to, kar v resnici smo. Naše fizično telo in energijska telesa so le odsev duše. Komuniciram ne le s fizicnim telesom, pač pa tudi z drugimi energijskimi  telesi, ki tvorijo podatkovni sistem. Tudi v fizičnem telesu so shranjene vse te informacije, zato ga lahko uporabim za posrednika. Zaradi psihičnih napetosti prihaja do prekomernih ali prešibkih napetosti v mišicah, lahko so premalo napete, preveč ali pa so v ravnotežju, in jaz to zaznam.

Pri biosinergiji je poglavitno tudi to, da zdravilec in zdravljenec tvorita enoten energijski krog, sistem, med terapijo sta v biosinergijski celoti. Zdravljenec se s pomočjo zdravilca naravna na višjo raven zavesti, razširi svojo zavest, in svoje težave lahko pogleda z drugega zornega kota, širšega gledišča,” pripoveduje Barbara Novak, terapevtka iz Ljubljane.

 

Metoda temelji na energijski zgradbi človeka. Človek ni le fizično telo, ampak je najprej ustvarjena njegova energijska struktura in na podlagi te se razvije fizično telo. Zato imajo vse bolečine izvor v energijskem neravnovesju v telesu. Vsaka čustvena ali telesna bolečina, miselno ali duševno trpljenje, nam sporoča, da ne živimo v skladu z osnovno življenjsko naravnanostjo, da nismo v ravnotežju.

 

“Če v človeku ni ravnovesja, ugotavljam, kateri meridian je moten in kateri čustveni in miselni vzorci preprečujejo nemoten pretok življenjske energije. Vsak meridian, v telesu jih je 14, je povezan z eno od 14 vrlin. Stanje meridiana tudi kaže, kako vrlino živimo. Nobena ne sme biti izražena ne preveč, ne premalo. Vsak od nas ima tudi eno vrlino, ki mu je najbližja, katero najlažje izžareva navzven in se obenem od nje tudi največ nauči. Je njegov sijaj in hkrati tudi njegova šibka točka.”

 

Barbara je potem ugotavljala, kdaj je motnja v mojem telesu nastala. Telo ji je odgovorilo, ko sem vse preračunala, po mojem občutku prav. Približno pred letom in pol. Potem je določila še vrsto motnje. Med možnimi motnjami, izvor je lahko kemičen, čustven, genski, duhovni,  strukturen, motnja ritma, prostor, čas, polarnost, elektromagnetno polje, karmičen, v odnosu do terapevta, geopatično sevanje, razsežnostna ali energija tretje vrste. Moje telo se je odzvalo na štiri dejavnike, kajti vedno jih je lahko več, ki so prepleteni med sabo, mi je pojasnila.

 

Zdravljenje

 

Nato je spet z mišičnim odzivom mojih prstov ugotavljala, kakšna terapija bi mojemu telesu v tistem trenutku najbolj učinkovala, delovala najbolj blagodejno. Moje telo je izbralo Iamki, to so esence rastlin in kristalov iz Peruja. Na voljo pa ima več vrst pomoči, terapije z reikijem, cvetličnimi esencami (Iamki, Bach), afirmacijami, masažo akupunkturnih točk, polaganje rok- izravnava elektromagnetnega polja idr. Telo pove tudi, kdaj je v ravnovesju in kdaj lahko zaključimo s terapijo. Obravnava zdravljenca je tako vedno zelo posebna, individualna.

Ko človek ozavesti problem, terapija pomaga, da se miselni vzorec, ki je povezan s težavo, razgradi, čustveno stanje pa uravnovesi. Kdaj je proces zaključen, je odvisno od človeka, čas je zelo različen. Konča se, ko se zave, da nek vzorec, ki ga sili v določeno vedenje, ni več v njem, da se odziva drugače. Preizkus je življenje. Ko se znajde v razmerah, v katerih je doslej vedno postal nemočen, bo zdaj začutil pogum, moč, samozavest in si ne bo, denimo, več dovolil, da bi mu kdo zmanjšal zaupanje vase. Takrat se zavestno odzove drugače in mu nekaj sploh ni več problema narediti.

“Vsi imamo v sebi vse vrline. Nekatere so v ravnovesju, nekatere so preveč, druge pa premalo izražene. Če je neka vrlina dolgo v neravnovesju, se to lahko izraža kot bolezen, bolečina, strah, težava v odnosih idr. Denimo, prekomerno žrtvovanje v človeku povzroči  zatrto jezo. Jezen je, ker mu drugi njegove dobrote ne vračajo, kot bi si želel, zato ga to privede v globoko potrtost. Uravnovešenost pa pomeni, da daje, a v zameno ne pričakuje nič, ker daje, ker v tem uživa. Ženske se najpogosteje žrtvujejo za družino, moški pa v zunanjem svetu,” je zaključila Barbara.

 

Še dolgo so v meni odzvanjale njene besede, ki jih je namenila meni. Okrepile so mi spoznanje, da je življenje nenehna rast in razvoj. Nenehno se moramo spreminjati. Ko premagamo en izziv, so pred nami že drugi. Teh ne bo nikoli jenjalo. Pomemben je le odnos do njih, se mi je pletlo v mislih. Največja vrlina pa je, bržkone, da zmoremo v tej igri uživati.

 

Tatjana Svete

Foto: Tatjana Svete

 

Okvirček1: Povezava meridianov z vrlinami

“Učinkovanje meridianov je zelo prepleteno, kajti med seboj so povezani, tako se tudi vrline prepletejo in krepijo ali šibijo druga drugo. Ravnotežje v meridianu pomeni, da znamo nemoteno prehajati iz ene strani v drugo pri eni kakovosti. Načeloma pa se izražajo tako, denimo, meridian mehurja je povezan z vrlinama miru in samote. Če je v njem energije premalo, pomeni, da človek ne zna biti sam s seboj, nenehno išče zunanje dejavnosti, ki zaposlijo njegove misli in čustva. Je nepotrpežljiv. Mir pomeni, da je lahko, recimo, pol ure v tišini sam s seboj, v meditaciji. Če pa ima energije preveč, je dremav, potrebuje veliko spanca.

Ledvica so povezana s pogumom in svobodo. Skrajnosti sta bojazljivost in lahkomiselnost. Na eni strani se lahko človek prenagljeno poda v nevarne, tvegane razmere, ki dvigajo adrenalin, in mu dajo brezmejno svobodo, v drugi skrajnosti pa ga je strah, da stori nekaj, kar je v skladu z njegovo resnico, smislom in tako nima poguma, da bi postal to, kar v svoji osnovi je. Lahko  pa se dela pogumnega, v resnici pa ni.

Meridian krvnega obtoka in spolnih organov je povezan s kvaliteto prisotnosti - biti tukaj in zdaj. Nekateri lahko zelo zanikajo preteklost, živijo v prihodnosti, drugi pa preteklost nenehno podoživljajo, ti se težje spreminjajo. Cena potovanja v preteklost so težave s krvnim obtokom in hormonske motnje. Uravnoteženost pomeni, da se človek zaveda sedanjega trenutka, ko je treba, zmore pogledati nazaj, in ima tudi vizijo svoje prihodnosti. S preteklostjo in sedanjostjo ustvarja svojo prihodnost. V spolnosti pa gre tu za izražanje moškega in ženskega načela.

Meridian pljuč je povezan s ponižnostjo in učinkovitostjo. Pljuča izražajo način komunikacije z drugimi. Ravnotežje pomeni, da človek ni pretirano ponižen do drugih in se ne povišuje. Pogovarja se lahko iz srca, kot odrasel človek, sobesednika jemlje kot sebi enakega. Lahko pa je aroganten, prevzvišen, tako da da drugim občutek, da so pod njim, ali pa se skrije vase, in se dela ponižnega, v resnici si pa misli svoje.”

 

 

Okvirček 2: Naša sobesednica, 38-letna Barbara Novak, je ustanoviteljica zavoda za pomoč in pospeševanje osebnostne rasti in duhovnega razvoja  ASIA TUMA. “Moja naloga je ljudi vzpodbuditi k spremembi, k preobrazbi in jim stati ob strani, dokler te sami ne vključijo v življenje,” je opisala svoje delo.

Za vzdrževanje ravnovesja in za izboljšanje in razreševanje bolezenskih stanj v zavodu ljudem pomagajo z biosinergijo po metodi Minnie Hein iz Peruja, z individualnimi reiki terapijami , kristaloterapijo, barvno terpaijo - Auro Somo, rebrthing-om, med drugim nudijo še pomoč pri razreševanju problemov s pomočjo astrologije in tarota, psihološko svetovanje in aromaterapijo. Prirejajo tudi predavanja o samozdravljenju  z akupresuro, tečaje reikija po Usuijevem siostemu,tečaje biosinergije in vodijo skupinske meditacije.

Slika 1: Pri zdravljenju uporablja Barbara Novak tudi posebne izvlečke iz rastlin in kristalov. SLika 2: “Če v človeku ni ravnovesja, ugotavljam, kateri meridian je moten in kateri čustveni in miselni vzorci preprečujejo nemoten pretok življenjske energije.?