Bolečina je klic na pomoč telesu

Avtor:Barbara Novak

članki » Bolečina je klic na pomoč telesu

Današnji čas nam narekuje (kakor, da je naš vodnik, v bistvu pa sploh ne obstaja – čas namreč), da je nujno potrebno skrbeti za svoje zdravje in svoje telo. Je že res, da prazna vreča ne stoji sama pokonci in da veličastni duh potrebuje krepak in prilagodljiv kalupek za svoje bivanje na Zemlji, vendar fizična vadba ni vse, kar obstaja na tem svetu, da bi naš kalupek bil krepak. 

Fizično telo je najbolj gosta gmota atomov, ki so med seboj povezani, in na čudežen način (pod vodstvom naših možganov) deluje kot dobra finančna naložba. Deluje ves čas, tudi ko spimo.
Za tem bolj otipljivim kalupkom pa je še več nevidnih kalupkov, ki tvorijo našo osebnost, in so posledica stanja naše duše. 

Poleg fizičnega telesa nam je bolj poznano tudi eterično telo, katero sestavljajo energijske poti – meridiani, ki skrbijo, da se življenjska energija – naši potenciali, sproščeno in živahno pretakajo. Vsak meridian je povezan z določenim organom in energija določenega organa se izraža kot določena vrlina, katero živimo v vsakdanjem življenju. Vsak meridian ima tudi svojo mišico, preko katere je na fizični ravni mogoče določiti, v kakšnem stanju je določen organ – meridian oziroma kako je oseba sposobna izražati določeno vrlino. Ker naš sistem najbolje deluje, ko se vse sproščeno pretaka, se lahko vsakodnevno potrudimo in za harmonično stanje skrbimo sami.

Živimo stresno in mislimo, da bodo naši kalupki kar sami od sebe poskrbeli zase. Mnogokrat se uštejemo in takrat v sistemu nastanejo napake, zastoji energije, zakrčenost ali pomanjkanje določenega potenciala. Ob takih trenutkih ali celo obdobjih, nam telo kaj hitro začne sporočati, da sistem šepa. Pojavijo se lahko bolečine ali napetosti.
Akutne bolečine se z hitrim pristopom lahko kaj kmalu odpravijo. Če pa smo zakrčitvam izpostavljeni daljše obdobje in so energijske poti – meridiani ali fizični organ bolj prizadeti, pride ščasoma do kroničnih bolečin.

Pri akutnih bolečinah si poleg strokovne medicinske pomoči lahko pomagamo z različnimi metodami in terapijami, ki delujejo tudi na subtilnejših ravneh kot je fizično telo. Sem mnenja, da je potrebno simptome odpravljati tam, kjer so nastali. Če je to na fizičnem nivoju, pristopamo s fizičnimi metodami, če je na eteričnem, z eteričnimi, če je na čustvenem, pa uporabimo tehniko ali se udeležimo terapije, ki rešuje zaplete na čustveni ravni. Ravno tako obstajajo tehnike in metode za miselni, socialni in duhovni nivo.
Ko sami ali s pomočjo terapevta ugotovimo, kateri pristop nam odgovarja, si z več zaporednimi terapijami lahko trajno izboljšamo stanje.Dokončno se zaplet energij razpusti, ko ozavestimo ozadje bolečine in spremenimo svoje obnašanje v vsakdanjem življenju. Odgovornost za uspeh je v veliki meri naša. Terapevt je vodnik, ker pozna primerna orodja in pristope, ki nam pomagajo pri vzpostavljanju ravnovesja.
Za odpravljanje akutnih bolečin lahko izbiramo med masažami: klasična, refleskoterapija, tui-na, shiatsu, aromaterapija, arjuveda, akupresura, tajska in druge.
Lahko pa izberemo sledeče terapije: biosinergija, rolfing, osteopatija, reiki, zvočna terapija, Plazma – gibalna terapija, umetniška terapija, barvna terapija Aura Soma, Bownova metoda, biorgonomija in mnoge druge.

Pri kroničnih stanjih se enkratni obiski posameznih tretmajev ne obnesejo na dolgi rok. Priporočamo vztrajnost in potrpežljivost do sebe in svojega kalupka. Kronična bolečina nas vedno uči negovanja sebe, konstantnega in discipliniranega razvijanja določene vrline. V primeru, ko opazimo, da se nam bolečina ponavlja oziroma se ponavlja vzorec obnašanja, ki ni v skladu z nami, priporočamo izbor ene od mnogih oblik vadbe, s katero si bomo dnevno pomagali vzpostavljati ravnovesje na različnih nivojih svojega bitja.
Nekaj predlogov: joga, tai ji, qi gong, shiatsu vaje, tibetanske vaje, Plazma – trening fizične inteligence, do zen, evritmija in druge. Vse vadbe imajo terapevtski učinek. Na daljši rok se telo samo nauči sproščati pretoke in okrepi pripadajočo vrlino. Vadba naj nam bo v veselje, ne le mukotrpna nuja.

Še nekaj besed o pristopu do zdravljenja. Bolečina je sporočilo telesa, da naše početje ni skladno z našo notranjo naravo. Zdravljenje je negovanje, pridobivanje novih navad in vzpostavljanje celovitega ravnovesja. Terapija ni kazen, katero moramo oddelati, kadar smo naredili kaj narobe. Terapija je učenje že preizkušenih pristopov k izdelovanju svojega orodja za vzpostavljanje ravnovesja. Poslužimo se je takrat, ko sami ne najdemo več možnosti za sprostitev notranjega zastoja. Izberemo metodo in terapevta/-ko, ki mu/-ji zaupamo tako strokovno kot tudi človeško in se ob njem/-njej sproščeno počutimo.Tako bo zdravljenje prijetno in učinkovito.
Ravno tako pristopamo tudi k vsakodnevni vadbi. Telo ve, kaj je za njega dobro in učinkovito in samo navaja k izvajanju vaj. Vadimo v veselje in zadovoljstvo našega bitja.

Članek je bil objavljen na Planetu lepote v novembru 2008
Avtorica: Barbara Novak